Każdy miłośnik street foodu z pewnością kojarzy mobilne przyczepy serwujące dania kuchni z całego świata. Równie ciekawym, choć jeszcze nieco mniej popularnym rozwiązaniem jest przyczepa mięsno-wędliniarska. Jest to doskonały sposób na dotarcie do klientów, którzy rzadziej odwiedzają klasyczne sklepy mięsne i chętniej decydują się na spróbowanie czegoś nowego.
Wyposażenie przyczepy mięsno-wędliniarskiej
Choć wygląd zewnętrzny przyczepy jest jego prawdziwą wizytówką, to jednak wyposażenie odgrywa znacznie poważniejszą rolę. Dzięki odpowiednio dobranemu wnętrzu właściciel firmy może stale zapewniać klientom smaczne, świeże i bezpieczne produkty wysokiej jakości.
W zależności od rodzaju sprzedawanych dań, wnętrze punktu może różnić się od siebie. Większość mobilnych punktów musi jednak posiadać spełniające wymagania sanepidu blaty, ściany oraz podłogi, a także urządzenia chłodnicze. Do standardowych elementów wyposażenia należą również szafki wykonane z blachy lub płyty meblowej, kosz na śmieci z otwieraną pokrywą oraz punkt sanitarny z dostępem do ciepłej i zimnej wody.
Poza sprzętem spełniającym niezbędne minimum wyznaczone przez sanepid, właściciele przyczep mogą sami zdecydować o wyglądzie i funkcjach uwzględnionych w wyposażeniu przyczepy mięsno-wędliniarskiej. Możliwość konfiguracji nie ogranicza się jedynie do wyboru koloru wnętrza, czy też umiejscowienia jego poszczególnych elementów. Konstrukcja mobilnego punktu przeznaczonego do sprzedaży wędlin i mięsa może zostać wzbogacona o wyjątkowo ciekawy element, jakim jest wysuwana i chłodzona lada ekspozycyjna. Tego typu lada z pewnością rzuci się w oczy potencjalnym klientom i znacznie ułatwi wybór interesujących wędlin. Właściciele firmy gastronomicznej mogą również zdecydować się na dodanie kolejnego punktu sanitarnego oraz montaż zamrażarek.
Bezpieczeństwo i higiena w przyczepie mięsno-wędliniarskiej
Chcesz sprzedawać żywność w mobilnym punkcie gastronomicznym? Pamiętaj, że Sanepid wymaga od Ciebie przestrzegania określonych norm, aby utrzymać najwyższy poziom higieny i bezpieczeństwa podawanego jedzenia. Ma to szczególne zastosowanie w przypadku sprzedaży wyrobów mięsnych, ponieważ konieczne będzie zapewnienie odpowiedniej temperatury żywności oraz warunków pozwalających na zapobiegnięcie przenoszenia bakterii między produktami.
Nasze przyczepy mięsno-wędliniarskie nie tylko spełniają te wymagania, ale dodatkowo posiadają funkcjonalną instalację wodno-elektryczną, kącik sanitarny, higieniczne materiały o gładkiej strukturze do wykończenia wnętrza, miejsce na ręczniki papierowe, mydło oraz kosz na śmieci z pokrywą. Zapoznaj się z naszą ofertą przyczep gastronomicznych na stronie: https://przyczepygastronomiczne.pl/.
Przyczepy mięsno-wędliniarskie to doskonałe rozwiązanie dla przedsiębiorców, którzy chcą prowadzić swój biznes w dowolnym miejscu i czasie, bez kompromisów w zakresie jakości i higieny podawanego jedzenia. Dzięki mobilności i funkcjonalności przyczepy gastronomiczne są idealnym wyborem dla firm, które chcą również rozszerzyć ofertę dla istniejących już punktów stacjonarnych i dotrzeć do szerszego grona klientów. Inwestycja w mobilną przyczepę z wyrobami mięsnymi jest również dobrym sposobem na wprowadzenie różnorodności na zjazdach food trucków i innych tego typu wydarzeniach. Przyczepa z tak wyróżniającą się ofertą z pewnością przyciągnie wielu klientów.